Rahan Valhe Puheenvuoroja maailman tärkeimmästä vaietusta asiasta

Alexander Stubb vastaa kysymyksiin rahasta. (litterointi ääninauhalta)

Olli: ..Tällä hetkellähän rahajärjestelmää hallitsee yksityiset pankit ja luo rahan, niin olisiko se edelleenkin niin sitten kun kaikki valtiot olisi yhdessä? Olisiko se edelleenkin yksityisillä se rahan luomisen oikeus?

Stubb: Tähän sanoisin, että se ei ole yksityisillä, koska sulla on esimerkiksi Euroopan keskuspankki, joka on vastuussa rahapolitiikasta ja koroista ja niillä on suurimmat varannot. Ja kaikilla valtioillahan on omat, niinkuin Suomella on Suomen pankki.

Olli: Mutta se varantoasia on vähän hauska, koska.. mikä varanto on bittejä pankkitililla?.. se antaa valtaoikeuden (ei kuulu) ... että siinä mielessä se on vähän viihdettä..

Stubb: Siinä sä olet oikeassa! Mä en oikein tiedä että millainen se systeemi sitten oikein on... se ei oo niin hirveen mustavalkoinen, eiks niin? Et sulla on osa, joka tulee aina olemaan valtion liikkeellepanemaa rahaa, niinkuin otetaan vaikka finanssikriisi esimerkkinä: se alkaa yksityisten pankkien kriisistä kun Lehman Brothers kaatuu .. syntyy markkinahysteria ja luottamuspula jossa on kaikki helisemässä ja sitten se on valtio joka pysäyttää sen, eiks niin? Eli EU ja Yhdysvallat, miten ne tekee sen? Tekemällä muutamia toimenpiteitä ja sitten stimuloimalla kaikkia talouksia pumppaavat rahaa ottamalla velkaa, että silloin kysytään, että kumpi on hevonen ja kumpi kärry.

Olli: Mutta se on aika hauska kun nillä yksityillä pankeilla on mennyt rahat ja niille tulee hirmu ongelma niin silti ne hyötyy siitä eniten koska niiltä valtiot sitten ottaa velkaa eli valtiot ottaa velkaa niiltä ketkä on sen kriisin aiheuttaneet, eli pankit voittaa aina.

Stubb: Iiii.. joo! Mutta valtion kassa voittaa kans.

Olli: No CIA pitää listaa siitä miten paljon maailman valtiot on velkaa ja ne kun lasketaan yhteen, niin on enemmän velkaa kuin mitä on rahaa. Minkä takia, mitä järkeä olla velkaa yksityisille pankeille? On niinkuin siirretty...

Stubb: No mikä se olisi se ratkaisu? Mä en oo ite tällainen ekonomisti, et mites se pitäis tehdä?

Olli: No kun se valtio on ne ihmiset, niin eikö se olisi ihan järkevää, että meillä olisi oma pankki? (Kertoo Pohjois-Dakotan osavaltion kansanpankista: ei velkaa, täysityöllisyys)

Stubb: Mielenkiintoista! Mutta mulla ei asiantuntemus riitä siihen, että mä luotan ihan mun Nordeaan.

Olli: Mutta pitäisikö se ottaa yksityiseltä puolelta pois se rahan luomisen oikeus?

Stubb: No en lähtisi ihan tämän keskustelun pohjalta sitä viemään, mutta ajatus on tosi mielenkiintoinen!

(Stubb hehkuttaa muutaman minuutin globaalin vapaakaupan siunauksellisuutta, en jaksa litteroida, sitten...)

Olli: Mä myös ihmettelen sitä, että minkä takia medioissa ei kerrota eikä kouluissa opeteta sitä mistä raha tulee, se niinku pidetään niin salaisuutena.

Stubb: Niin, pitäisi olla luonnollisesti avoimuutta.

Olli: Mutta ymmärrätkö sen niin, että se tukee näiden valtapiirien..

Stubb: Sulla on nyt kuule vähän liikaa salaliittoteoriaa!

 

-Haastattelijana raha-aktivisti Olli Kolehmainen, haastattelu tehty Kuopiossa viime keväänä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Otetaan vielä vertailun vuoksi europarlamentaarikkomme Riikka Mannerin vastaus kysymykseen "Kuinka raha luodaan?":

"rahahan on... rahaahan pystytään luomaan... nimenomaan tämän elintason ja työn kehityksen avulla. Ja toki niinkun siinä mielessä rahahan on näkymätöntä. Jos puhutaan taloustieteenteorioiden kautta tämä näkymätön käsi joka näitä valuuttavirtoja ohjaa.... Ja jos lähtee ihan syvällisesti näitä asioita pohtimaan niin kestäis niin kauan aikaa ja ihan hyvä kysymys, on vaan vaikea vastata lyhyesti."
-Kuopio 30.3.2010, haastattelijana Olli Kolehmainen

Voisin mainita, että aivan saman vastauksen tähän kysymykseen sain hiljattain puliukoilta Hakaniemen rannassa. Eikö olekin rauhoittavaa tietää, että tulevaisuutemme on näinkin tietäväisten ihmisten käsissä?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Heh, Stubb sentään myönsi(/väitti... ), ettei tajua asiasta mitään xD Vakuuttavaa...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Esimerkillinen keskustelu osoittamaan miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan. Tai siis ei hallita.

Vastaavat vastaukset olisi toki saatu miltei keneltä tahansa ministeriltä tai kansanedustajalta. He eivät ole asioiden tuntijoita, vaan äänestäjien miellyttämisen asiantuntintijoita.

Rahatalouden autonomisoiduttua ja irrottua reaalitaloudesta sen sisäinen logiikka on kadonnut, eikä sitä pystytä selittämään järjellä. Järki nimittäin haluaisi väkisin uskoa siihen että jokaisen rahaliikkeen takana olisi jotain todellista.

Poliitikoille jää se rooli, että he poliittisin päätöksin muuttavat järjettömyyden järjeksi osoittamalla budjetista reaalisia alasajon kohteita. Siinä ei sitten ole tosiasiassa mitään järkeä.

Eikä mitään moraalia.

Minä en tekisi poliitikon työtä. Jos pankkiirin toiminta on moraalitonta, poliitikon homma on vain toteuttaa likaisin työ.

Poliitikko tarvitsee kaiken narsisminsa ollakseen uskottava. Hymyilen, vaikka en tiedä niin yhtään mitään. Miellytän, kunnes ... hei eikö tää mee nyt liikaa salaliittoteorioihin...

Vieras (nimimerkki)

No onneksi sentään ministerit eivät tee päätöksiä pelkkään omaan tietoonsa nojaten, vaan heillä on tukenaan ministeriöt, joihin olisi ainakin tarkoitus palkata ihmisiä pätevyyden perusteella (ns asiantuntijoita). Myöskin kansanedustajat kuulevat valiokuntatyöskentelyssään useita asiantuntijoita ennen päätöksentekoa.

Eihän edustuksellisessa demokratiassa ole tarkoituskaan valita hyviä kuninkaita, jotka ymmärtävät ja tietävät valmiiksi kaikesta kaiken.

Vieras (nimimerkki)

Pelottavaa on kuinka vähän tiedämme todellisuudesta. Mediamme ei edistä oikean tiedon levittämistä pelkästään markkinoitavan, myyvien "p..juttujen" ja toimittajien omien idealististen näkökantojen manipuloivaa tiedoittamista.

Lisäksi tuo poliitikkojemme sormi suussa oleminen. Huh! Oikeasti: "Kuinka vähällä oikealla tiedolla ja järjellä ohjataankaan."

Katsokaapa: http://svtplay.se/v/2264028/wikirebels___the_docum...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Aleksanteri "Pakkoruotsi" Stubb on median luoma kupla.

Kummallista että kielten opiskelussa tuo kokoomuslainen markkinatalouden kannattaja ei kannatakaan markkinataloutta, vaan tiukkaa valtion viranomaisohjausta.

Sama epäloogisuus vaivaa monia muita kokoomuslaisia. Ilmeisesti säätiörahalla ostettuja.

Vieras (nimimerkki)

Minustakin on tuntunut jo pidemmän aikaa: Puhuu montaa kieltä, mutta ei sano mitään!

Vieras (nimimerkki)

Niin, parempihan sitä on olla vain tietävinään. Totuuden puhujan kohtalo (varsinkin kansanedustajalla, joka totuuden julki tuo) ei ole helppo nykypäivän klepto/plutokratiassa.

Vieras (nimimerkki)

Vrt. Uusipaavalniemen tapaus.

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

Heh, näitä lisää niin vesittyy Stubbin havittelema kansanedustajaura.
En kyllä itkisi.

Sivustaseuraaja (nimimerkki)

Tuosta lopusta voisi päätellä vastareaktion olleen tarkoituksellisen nopea. Aiempaan yhdistettynä voi vuorostaan päätellä, että vastausten pinnallisuus ja laisser-faire meininki on ehkä kuitenkin näennäistä...

Vieras (nimimerkki)

Stubb ja Häkämies painostavat, manipuloivat suomalaista oikeusjärjestelmää Anton Salosen asiassa

http://rus.ruvr.ru/2011/01/11/39265942.html

Lapsi Anton Salonen on russofobisen propagandan uhri

http://www.baltinfo.ru/2011/01/11/Anton-Salonen-st......

Vieras (nimimerkki)

Olen tässä mietiskellyt että onko se valtion ja kuntien velkaantuminen vai onko se talouksien velkaantuminen joka taittaa tältä järjestelmältä selän. Valtion velkaantumisesta pidetään isoa ääntä mutta itse olen kyllä jälkimmäisestä enemmän huolissani. 9‰ velallista on 300‰ velkaa suhteessa tuloihin ja loput menee siellä 120‰ hujakoilla.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Systeemi tarvitsee koko ajan enemmän ja enemmän velkaa ettei se vaan romahtaisi. Silloin kun yritykset ja kotitaloudet pystyivät vielä lisäämään omaa velkaansa, ei kunnilla ja valtiolla ollut hätää, mutta yksityinen puoli on jo saavuttanut sen pisteen, ettei se pysty enää hoitamaan suurempaa velkaa. Kaikessa velassa(eli rahassa) korko juoksee ja jostain on saatava se puuttuva raha, joten valtiot ryhtyi velkatalkoisiin. Nyt on niilläkin mitta täynnä, eikä ole enää ketään jäljellä, kuka pystyisi ottamaan lisää velkaa, joten kusessa ollaan. Vaihtoehdot on joko velkadeflaatio, jossa raha tuhoutuu ja josta aiheutuu megalama tai sitten hyperinflaatio kun yritetään viimeiseen asti estää näin käymästä tai sitten oma suosikkini rahareformi, jossa nykyinen hullu systeemi vaihdetaan uuteen.

Vieras (nimimerkki)

Mitä on raha.

http://www.youtube.com/watch?v=peiTfY7Bx4c

Ja ketkä hallitsevat maailman yksityistä rahaa, kaikki valtiot ovat velkaorjuudessa.

http://www.davidicke.com/articles/political-manipu...

http://www.youtube.com/watch?v=0IyLSAiWr9c

Maailman rahajärjestelmä on yksityissä käsissä kokonaan.

http://www.youtube.com/watch?v=hoXfNhRkBDk

http://www.youtube.com/watch?v=fwiMllAT9yE&feature...

Stubb nyt on tietenkin Rothschildien agentti, hän on käynyt Rothschildien opinahjossa, London School of Economicsissa, sekä Katainen ravaa Rockefellerien ja Rothschildien Bilderbergissa.

Vieras (nimimerkki)

Quote-automaatit, pakkoruotsi, Anton ja David Icke. Varsinainen värisuora tässä blogauksessa jo kasassa..

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Heh, mietin itse ihan samaa. Mutta ei vielä yhtään juutalaisista huutelijaa täällä, yleensä ne tyypit ennättää aina ekana. Ne kun vielä jostain peräkammaristaan ilmestyisi, niin sitten olisi kunnon täyskäsi kommenttiosastossa. ;-)

Vieras (nimimerkki)

Ajattelin just äänestää sua, mutta et taida olla perillä näiden pankkiirien henkilöllisyydestä ?

Vai oletko ?

Vihollinen tulee tuntea läpikotaisin...

JR (nimimerkki)

Ville: Tuota parjaamaasi rahajärjestelmää sanotaa yleisesti muslimimaissa juutalaiseksi koronkiskonnaksi, joka siis on kielletty muslimimaissa.

Joten jos muutama satamiljoonaa ihmistä sanoo sitä juutalaiseksi rahajärjestelmäksi, koska juutalaiset ovat sitä pyörittäneet jokusen sata vuotta, niin kai sitä voi siksi aiheesta sanoa ?

Vieras (nimimerkki)

Mitä on raha.

http://www.youtube.com/watch?v=peiTfY7Bx4c

Ja ketkä hallitsevat maailman yksityistä rahaa, kaikki valtiot ovat velkaorjuudessa.

http://www.davidicke.com/articles/political-manipu...

http://www.youtube.com/watch?v=0IyLSAiWr9c

Maailman rahajärjestelmä on yksityissä käsissä kokonaan.

http://www.youtube.com/watch?v=hoXfNhRkBDk

http://www.youtube.com/watch?v=fwiMllAT9yE&feature...

Stubb nyt on tietenkin Rothschildien agentti, hän on käynyt Rothschildien opinahjossa, London School of Economicsissa, sekä Katainen ravaa Rockefellerien ja Rothschildien Bilderbergissa.

Torsti Virtanen

Ääninauha jakoon tai muutoin joku tulee nillittämään siitä, että "ei ole noin sanonut - todista se".

Alexander Stubb - puhuva pää ja heiluvat kädet.

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

Minä olen ainakin kuunnellut kyseistä ääninauhaa montakin kertaa ja voin vahvistaa sen olevan aito. Nauhoitus tapahtui Tahkolla maalis-huhtikuussa 2010. Samalla kertaa Olli haastatteli myös Jyrki Kataista...mutta Kataisen sanomiset osoittautuivat vähemmän kiinnostaviksi.

qwertytrewq (nimimerkki)

Nauha on aika helppo laittaa youtubeen.

Suosittelen tekemään niin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Monimutkaisilla rahateorioilla yritetään pääasiassa hämätä sitä yksinkertaista perusasiaa, että kaikki velalla tuotettu lisäraha ja sen uudelleen lainaus on yksinkertaisesti pyramidihuijausta. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että valtio toisensa jälkeen velkaantuu yli kantokykynsä, eikä sitä mikään voima pysty estämään, tai pystyy: ihmiset, jotka lakkaavat uskomasta virtuaalirahan todellisuuteen.

Se hallitsee meitä juuri niin kauan kuin päättäjien enemmistö siihen uskoo ja päättäjäthän uskovat niin kauan kuin valtaosa ihmisistä uskoo tai on tietämättämiä siitä, että heitä riistää joka päivä näkymätön virtuaaliomistaja, jolla loppuen lopuksi ei ole taustanaan kuin tyhjiä lupauksia.

Virtuaaliomaisuus on niin suuri, ettei sen lunastukseen mitkään maapallon reaaliomaisuudet riitä. Se romahtaa varmasti. Kysymys on vain siitä, miten kauan sen pönkittäminen onnistuu tai loppuu epäluottamukseen. Mitä sitten? Meillä on edelleen käytössämme sama tuotantokoneisto ja ammattitaito. Romahduksessa ei välttämättä muutu mikään muu kuin, että reaalitaloutta rasittava syöpä kuristuu ja kuolee. Sen jäleen ihmiskunta voi aloittaa puhtaata pöydältä täysin voimavaroin

Vieras (nimimerkki)

No ehdottomasti tuo haastattelunauha pitäisi päästää yleiseen jakeluun.
Arvokasta materiaalia ihmisille, jotka jo osaavat hieman epäillä nykyistä systeemiä...

ebe (nimimerkki)

Turha joltain stubbilta tuollaisia edes mennä kysymään. London of school of economics - muuta ei tarvitse tietää.

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

Täytyy muistaa että koulun oikea nimi on London School of Economics and Political Science. (LSEPS) Stubbin väitöskirja liittyi Euroopan Yhteisöön ja integraatioon joten tämä osa-alue on hänen osaamisensa alue. Stubb on kyllä muutenkin myös varsin sivistynyt monellakin tavoin.

Lisäksi 99% Suomessa opiskelleista ja valmistuneista ekonomeista EI tiedä paljonkaan siitä miten raha syntyy valkana pankeissa ja kenen etujen mukaista tämä kaikki tapahtuu.

Useimmat tekevät vain työtään ilman sen enempiä funtsimisia.

Tiedän kyllä että Sir Lionel Rothschild on LSEPS taustaorganisaation puheenjohtaja ihan samalla tavoin kuin Björn Wahlroos toimii Svenska Handelshögskolan:in takapiruna tänään.

Espoo Calls (nimimerkki)

Villellä hyviä pointteja, pitäisi saada vain isompi äänitorvi kouraan !

Vieras (nimimerkki)

Talousdemokraateille uudenvuoden toive:

Lisää tällaista.

Menkää ja tehkää useita tällaisia poliitikko-kohtaamisia finanssikriisin ja rahajärjestelmän aihepiiristä.

Kun poliitikkoja lähestyy kotelias henkilö, tukka siististi suittuna, asiallinen olemus tiedonhalua ja arvostusta hehkuen, he melko varmasti suostuvat ex tempore -haastatteuun, vaikkei siitä olisi sovittu.

On tärkeää, että haastateltava saa säilyttää kasvonsa.

Haastattelujen päämäärä ei olisi kenenkään nolaaminen, vaan tiedon tarpeen esille nostaminen.

Vieras (nimimerkki)

Nordea on juutalaispankki, eikö olisi kätevää vain joukolla jättää juutalaispankkiirit nuolemaan näppejään.

qwertytrewq (nimimerkki)

Etninen alkuperä täydellisesti sivuseikka tässä asiassa. Joten älä yritä tehdä siitä mitään muuta.

Vieras (nimimerkki)

erittäin mielenkiintoinen nauhoite. toivottavasti myös vaalien alla tapahtuviin haastatteluihin saadaan jo elävää kuvaa mukaan....

itse en ole raha-asioiden asiantuntija, mutta tutustukaa halutessanne kaikessa rauhassa tähän aiheeseen avoimessa internetissä:

vaalirahoitus alexander stubb

ei muuten mitään salaliittoteorioita, vaan silkkaa faktaa.

Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

"Stubb: Mielenkiintoista! Mutta mulla ei asiantuntemus riitä siihen, että mä luotan ihan mun Nordeaan."

London School of Economicsin käyneenä luulis jotain tietoo myös pankki asioista olevan..

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Koko kuva herran asiantuntemuksesta.

Toimituksen poiminnat