Rahan Valhe Puheenvuoroja maailman tärkeimmästä vaietusta asiasta

Irlanti painanut omin päin 51 miljardia euroa ja media vaikenee

Irlantilainen sanomalehti Independent on saanut selville, että Irlannin keskuspankki on luonut 51 miljardia euroa tyhjästä ja jakanut tämän rahan pankeilleen. Tällainen toiminta on käsittääkseni laitonta EU:ssa ja ainakin se on kaikkia yhteisvaluutta-alueen periaatteita vastaan, mutta Euroopan Keskuspankin lausunnon mukaan on ihan ok, että Irlanti painaa itse omia eurojaan, kunhan heille ilmoitetaan asiasta. 51 miljardin euron summa on n. 25% Irlannin BKT:sta ja maan keskuspankki on luonut tämän rahan ilman, että sitä olisi ensin lainattu EKP:sta ja ilman, että tätä rahaa vastaan on laadittu minkäänlaisia  valtion velkakirjoja, kuten Suomi ja kaikki muut Euroopan Unionin valtiot tekevät, mikäli haluavat saada lisää rahaa talouteensa, joten tämä 51 miljardia euroa on väärennettyä rahaa sanan kaikissa merkityksissä.

 

Joku voisi sanoa tätä suurimmaksi skandaaliksi euron historiassa ja yhteisvaluutan kuoliniskuksi, mutta ainakin toistaiseksi ainakin Suomen media tuntuu vaikenevan asiasta. Mistähän tämä voisi johtua? Ehkä siinä voisi herätä vähän liian monen mielessä kysymys, että miksi me maksetaan kiltisti omaa velkaamme ja vielä Irlanninkin velkaa samaan aikaan kun Irlanti toimii näin? Ja jos tämä on EKP:n mielestä ihan ok kunhan heille ilmoitetaan, niin voisiko Suomen Pankki ilmoittaa heille maksaneensa tänään Suomen 76 miljardin euron valtionvelan? Näin helppoa se on: kirjoita "76 000 000 000" ja paina "enter".

 

Onnea ja menestystä vaan Euroopan rahaliitolle!

 

http://www.independent.ie/business/irish/central-bank-steps-up-its-cash-...

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8262982/Irish-lenders-besie...

 

http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/01/ecb-allows-irish-cent...

 

EDIT:

Tänä aamuna Suomen media ei vaikene enää:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/20/hata-keinot-keksii--...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (159 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Painetaan mekin vähän ekstraeuroja ja jaetaan ne pankkien kautta asuntovelallisille.

H. Moilasen serkku (nimimerkki)

Lienee jäänyt lukematta Aku Ankan 'Kun taivaalta satoi rahaa' :D

Vieras (nimimerkki)

Tai vaikkapa opiskelijoille, jotka joutuvat kustantamaan päivittäisiä menojaan valtion takaamalla opintolainalla?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis onko kysymyksessä kirjanpidollinen jippo vai konkreettinen setelien painaminen?

Vieras (nimimerkki)

Ne piirrettiin ja leimattiin käsin, yksi kerrallaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jep. Yön yli ne olivat O'Malleyn liiterissä muovisäkeissä, mutta seuraavana aamuna niitä käytettiin jo velanmaksuun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eikös tuo ole juuri se toimintatapa, jonka talousdemokraatit haluaisivat ottaa yleiseen käyttöön?

UusiMarkka (1:1 suhteessa euroon) (nimimerkki)

En tiedä Talousdemokraateista, mutta tuo on se tapa, jolla fiat-raha syntyy kiertoon koko ajan. Nordean tase kolminkertaistui vuodessa 150 miljardiin, joten suurta malttia rahan multiplikoinnissa ei ole harjoitettu.

Kun tuo mekanismi otetaan valtion yksinoikeudeksi, muuttuu mm. verotus lähestulkoon tarpeettomaksi, koska valtion tulot yksinoikeudella luotottamisesta korvaavat verottamisen ja valtion korkomenot poistuvat kokonaan.

Asuntovelallisille vuotuiset lyhennykset ovat silti yhtä pienet/suuret kuin nyt - mutta ostovoima kasvaa merkittävästi, koska enää ei makseta SEKÄ veroja ETTÄ lyhennyksiä.

AntiDis (nimimerkki)

Eiks Uusis ehdottanut jotain tällaista?

Vieras (nimimerkki)
VieraSareiv (nimimerkki)

uusis ehdotti EKP:n setelirajoitusta ja se on kirveen lyömistä omaan jalkaan, koska EKP on yksityinen laitos ja euro on pankkien monistama, yksityisen kontrolloima valuutta.

Ensin oma valuuttaa kiertoon euron rinnalle, vakuudet kuntoon ja sitten eurovelat maksuun ja ulos EMU:sta. Omaa valuuttaa monistaa vain valtio, joka toimii luotottajana ja rahoittaa tuon toiminnan ultramassiivisilla tuotoilla toimintansa ilman verotuksen nimellä tunnettua vuosittaista ryöstötoimenpidettä.

Pökötti (nimimerkki)

itseasiassa muistin ihan että ekp on valtioiden omistama ja se setelirahoitus ei lisäisi valtioiden velkaa vaan aiheuttaisi inflaatiota,mutta ei hyperinflaatiota jos se tehtäisiin säädelleen eikä vaan hulluna painettaisi rahaa..sekin inflaatio mitä se aiheuttaisi ei välttämättä olisi kovinkaan huono asia..mutta uusiksen ehdotus taitaa olla myöhäistä jo,vai mitä sanoo Ville Iivarinen ?

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Uusiksen ehdotukset aina yhdistetään inflaatioon, mutta silloin ei vain oikein mietitä kunnolla loppuun kaikkea mitä hän ehdottaa, sillä sen lisäksi, että valtio alkaisi luoda rahaa hän myöskin ehdottaa, että pankit lakkaisivat luomasta rahaa. Tällä hetkellä olemassa oleva valtava määrä euroja on kaikki syntynyt velasta, ja nyt suurimpana uhkana onkin deflaatio, kun kukaan ei kykene ottamaan lisää velkaa ja yrittävät maksaa pois vanhoja velkojaan. Rahan määrä lisääntyy aina kun velkaa otetaan lisää ja vähenee kun velka maksetaan takaisin.

Jos uskoo, että rahan arvo riippuu olemassaolevan rahan määrästä, niin että mitä enemmän on rahaa, niin sitä vähemmän sillä on arvoa, tällöin Uusiksen ehdottaman reformin voisi toteuttaa täysin ilman inflaatiota, sillä jos pankkien oikeuden luoda rahaa ottaisi pois, rahan määrä kääntyisi välittömästi jyrkkään laskuun. Valtion keskuspankki voisi seurata rahan määrää ja luoda uutta rahaa ilman velkaa aina vastaavan määrän tilalle sitä mukaa kun pankkien luoma velkaraha poistuisi velkojen maksamisen myötä.

Japanilainen professori nimeltään Kaoru Yamaguchi on tehnyt ehkä kaikista perusteellisimmat tietokonemallinnokset tällaista ratkaisusta, ja hän on sitä mieltä, että esim. USA:n valtionvelka voitaisiin maksaa valtion painamalla velattomalla rahalla täysin ilman inflaatiota, tästä voit katsoa, kun hän kertoo lyhyesti tuloksistaan:
http://www.youtube.com/watch?v=iONSua-cvkE
Ja tästä voit katsoa, kun hän kertoo niistä oikein perusteellisesti:
http://www.youtube.com/watch?v=Ikn6gSsPgW4

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Valtiolla olisi myös mahdollisuus hillitä inflaatiota verottamalla ja pidättäytymällä julkisesta kulutuksesta. Verojen funktio on sama kuin lainanmaksujen: rahaa poistuu taloudesta.

Tärkein talousdemokratian etu suhteessa nykyiseen järjestelmään on se, ettei kansa pitkään siedä korkeaa inflaatiota: hallitus menee vaihtoon. Valtion velkaantuminen taas ei tunnu missään, joka tarkoittaa, että poliitikot voivat lisätä valtion menoja mielin määrin, ilman että kansa on moksiskaan.

VK Kirskainen (nimimerkki)

Uusis on kieltämättä kansanedustajistamme ylivoimaisesti älykkäin, mikä ei tietysti sinänsä vähennä yhtään Uusiksen älykkyyden arvoa.

Vieras (nimimerkki)

"itseasiassa muistin ihan että ekp on valtioiden omistama "

Väärin. EKP ei ole eurovaltioiden omistama laitos, eikä Federal Reserve ole USA:n liittovaltion omistama laitos, vaan yksityisten suurpankkien omistama laitos, joka lainaa rahaa liittovaltiolle korolla.

Veronmaksajat maksavat tuon Fedin tyhjästä raapaiseman lainarahan takaisin työllään tienaamastaan rahasta. Niin myös Euroopassa.

EKP:n voitot eivät kartuta eurovaltioiden verokassaa.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Joo, pointti tässä kirjoituksessa ei ole kauhistella sitä, että valtio on luonut rahaa tyhjästä, kun mehän tunnetusti ollaan sitä mieltä, että valtio se on se toimija, jolle rahan luomisen oikeus kuuluu, mutta se vaatisi pankkijärjestelmän reformin niin, että valtion luoma raha korvaisi pankkirahan asteittain ja hallitusti. Tämä tällainen rahan painaminen pankkien tappioiden korvaamiseksi ja niiden pääomittamiseksi ei ole mitään talousdemokratiaa, eikä tällainen rahaliitto ole mistään kotoisin, jossa yksi valtio vähin äänin pääomittaa pankkejaan lisäämättä omaa velkaansa samalla kun muut ajattelevat, ettei niin voisi koskaan tehdä.

VieraSareiv (nimimerkki)

"Joo, pointti tässä kirjoituksessa ei ole kauhistella sitä, että valtio on luonut rahaa tyhjästä"

Hyvä niin.

"mutta se vaatisi pankkijärjestelmän reformin"

Se vaatii lainsäädännön muutoksen, jolla pankit edellytetään toimimaan täysvarannolla ja valtion pankille annetaan yksinoikeus osittaisvarantopankkitoimintaan (se on nyt yksityisen yrittäjän yksinoikeus)

" niin, että valtion luoma raha korvaisi pankkirahan asteittain ja hallitusti."

Ensin vakuudet kuntoon (Suomella on jo vaihdettavien valuuttojen varantona 50 miljardia ja 60 miljardin vuotuisesta verokertymästä voi lohkaista 10-20 miljardin varannon. (EKP toimi kymmenen vuotta 5 miljardin varannolla)) ja oma valuuttaa kiertoon euron rinnalle, ja sitten eurovelat maksuun ja ulos EMU:sta. Omaa, uutta valuuttaa monistaa vain valtio, joka toimii luotottajana ja rahoittaa tuon toiminnan ultramassiivisilla tuotoilla toimintansa ilman verotuksen nimellä tunnettua vuosittaista ryöstötoimenpidettä.

Vieras (nimimerkki)

"Joo, pointti tässä kirjoituksessa ei ole kauhistella sitä, että valtio on luonut rahaa tyhjästä, kun mehän tunnetusti ollaan sitä mieltä, että valtio se on se toimija, jolle rahan luomisen oikeus kuuluu, mutta se vaatisi pankkijärjestelmän reformin niin, että valtion luoma raha korvaisi pankkirahan asteittain ja hallitusti."

Rahanantaminen on keskuspankin tehtävä rahamäärän säätelemiseksi. Suomen pankki ei sallinut Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistykselle Ahvenanmaan taalerin lyömistä.

Tässä tapauksessa valtio ei ole Irlannin tasavalta, vaan Euroopan rahaunioni, joten Irlannin keskuspankki on toiminut kuin kuka tahansa muu rahanväärentäjä, jonka toimet on jälkikäteen hyväksytty.

Jyrki Katainenkin oli huolissaan siitä, ettei Irlanti hyväksynyt velkaa taloutensa vakauttamiseksi, vaikka Irlanti oli keksinyt velanottoja ja koronmaksua paremman keinon: omien kansallisten eurojen valmistamisen.

Suomikin voisi lopettaa voivottelun ja Erkki Liikanen voisi valmistaa rahaa näppäilemällä tietokoneeseensa valtion velan kokoisen "76000000000" ja "Enter". Näin olisi korotonta kansallisrahaa.

Itse asiassa jokaisella pitäisi olla oikeus tuottaa haluamansa määrä euroja niin ei olisi rahapulaa.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Hehe, tässä on selkeä lukemisen ja ymmärtämisen valikointi kyseessä Janilla. Sikäli kun olen ymmärtänyt Irlantieepoksen oikein, niin Irlannin keskuspankki loi rahaa ja antoi sen pankeille. Valtio joutuu edelleen lainaamaan pankeilta. Surkeinta tietenkin on, että monet pankit sitten tilittävät saamisensa maasta ulos - lyhyesti siis, touhu ei tippaakaan auta normikansalaisia.

Monella kohdistuu viha valtioihin, kun oikea kohde on pankkijärjestelmä. Toistan - pääsyyllinen menossa olevaan romahdukseen on rahan synty yksityisissä pankeissa, ongelma ei ole niinkään valtioista johtuva.

Joskus tuntuu, että liberalistista näkemystä (tai mitä nimikettä kukakin liehuttaa) ajattelevat eivät yksinkertaisesti halua ajatella, että pankeissa olisi vikaa. Sen kylkiäisenä nyökätään ja kumarretaan kun ehdotetaan nykykäsityksen mukaisen valtion alasajoa. Jos se tapahtuu (kuten jo mm. Itä-Euroopassa on paljolti menossa), niin tulevaisuuden visioita voip katsoa esim. Somalia/Haiti suunnilta - ei työttömyysturvaa, ei terveydenhuoltoa, ei kouluja, ei - no, ei oikein mitään, mutta vapaat markkinat kyllä toimivat - omalla tavallaan.

Itse olen kirjoittanut tästä -ja muista kokonaisuuteen liittyvistä asioista- aikasen kauan, eilen viimeksi: http://www.samassaveneessa.info/katsaukset/2011011...

Torsti Virtanen

heheh

Juuri näin pitäisikin toimia. Kaikki mukaan yhteisiin juhliin !

Velkojat saavat toki rahansa, mutta minkä arvoista se raha on sen jälkeen kun se on tällä tavalla devalvoitu?

Helvetin hieno uutinen!

Vieras (nimimerkki)

"Painetaan mekin vähän ekstraeuroja ja jaetaan ne pankkien kautta asuntovelallisille."

Ei ei ei ei... Ei markkinataloudessa asioiden niin kuulu mennä. Markkinataloudessa rahat, takuut ja tukiaiset + ilmaiset rahanpainamiset kuuluu vain rikkaille uhkapelureille sillä vain näiden sikarikkaiden oma taloudellin etu on se mikä on tärkeää. Sitä varten heillä on politiikotkin jotka todistaa millon vain että juuri niin asioiden kuuluu mennä, muuten hukka perii!

Tavallinen räntäsateessä kahlaava velallinen on se jonka kuuluu kärsiä ja tottakai mennä konkursiin. Totta kai! Vain sitä kautta rikkaat sitte niinku edelleen vaan rikastuu..

Jep! Semmosta on oikea markkinatalous. Sen eteen meidän kaikkien tulee ottaa oikein paljon velkaa pankeista ja sitten tehdä koko loppu elämä oikein innolla töitä!

Palkasta niin viis kunhan saa velkaa maksettua! Pyh! Mitä siitäkin tulisi jos tavallinen väki voisi kuitata talousongelmansa noin helposti.

Luojan kiitos meillä on Perussuomalaiset!

Torsti Virtanen

Luojan kiitos meillä on Perussuomalaiset!

Katsotaan, sanoi pankkiiri.

Perstuntumalla sanoisin, että talousdemokraatit ja suoraa demokratiaa kannattavat puolueet (Muutos 2011 ja Itsenäisyyspuolue) ovat kyllä paljon lähempänä luojaa kuin persut.

Nerokasta (nimimerkki)

Pikkupoikana kysyin äidiltä, kun aina oli pulaa rahasta, että miksi sitä ei paineta niin paljon, että kaikille riittää. Nyt ne ovat vihdoin ottaneet käyttöön sen keinon, jonka minä keksin jo 5-vuotiaana.

Vieras (nimimerkki)

Rahaa kaikille!

Vieras (nimimerkki)

Kyseessä on siis 51 miljardian euron ryöstö ? Rikollisuus on valloillaan ja hallinto senkun nyökyttelee ja hymistelee..

Tämä ryöstö on kaiken kukkuraksi täysin laillinen!!

Näiden rosvojen perään ei kysellä! Heitä ei jahdata samalla tavalla kuin viluista nälkiintynttä ruokaa varastavaa opiskelijaa.

"51 miljardia" hmm.. Rikoksia on monenlaisia, on suuria ja pieniä rikoksia.
Kaikki tietää miten oikeuslaitos suhtautuu pieniin rikoksiin. Mutta miten oikeuslaitos suhtautuu näin suuriin rikoksiin?

Jiihaa! Tästä tulee mielenkiintoista! Luojan kiitos meillä on Perussuomalaiset!

VieraSareiv (nimimerkki)

Vieras: "Kyseessä on siis 51 miljardian euron ryöstö ?"

Rauhoitu. Otapa selvää kuinka EKP ja liikepankit toimivat unisonossa!

Vieras (nimimerkki)

Yksi mielenkiintoinen kysymys tähän rahanpainamiseen:
Kuka omistaa uudet rahat?
Miten ne kirjanpitoon sisällytetään?
Tuleeko rahojen omistajista oikeasti "rikkaampia"
- Jos tulee, on rasismia pitää se yksinoikeus itsellään, se tulee sallia kaikille!

Vieras (nimimerkki)

"Tuleeko rahojen omistajista oikeasti "rikkaampia"
- Jos tulee, on rasismia pitää se yksinoikeus itsellään, se tulee sallia kaikille!"

-Tulee rikkaampia.
-Totta, se on väärin, että pankkikartellit (ja Irlanti) luovat rahaa, joka vie arvoa jo olemassa olevalta rahalta (mm. sinun palkkasi arvolta).
-jo tilanne, jossa rahanluonti-oikeus olisi valtioilla, ei pankkieliitillä olisi askel parempaan suuntaan

Muutosäänestäjä (nimimerkki)

Euroopan keskupankille: Rupean itse painaamaan €uroja. Aluksi vaikka tuollaiset 1 000 000 000. Tämä käyköön ilmoituksena;)

VieraSareiv (nimimerkki)

Jos kaikki yritykset saisivat monistaa pääomansa luotoiksi muille niin, niin kuin pankit nyt yksinoikeudella saavat, ei kenenkään yrittäjän tarvitsisi tuottaa tai innovoida yhtään mitään uutta.

Siksi pankkitoiminta EI OLE YRITYSTOIMINTAA, vaan se on eräänlainen parasitismin, loisolemisen muoto.

Siksi osittaisvarantoluototukseen perustuvan pankkitoiminnan tulee olla valtion yksinoikeus. Silloin tuo loistoiminta alkaa hyödyttää verenimemisen kohteena olevia itseään.

Mikään ei tietenkään estä yksityisiä toimimasta rahaliikenteen hoitamisen kanssa, vapaan talouden periaatteiden mukaisesti, kunhan heillä ei ole oikeutta monistaa valtion valuuttaa.

Tähän pääsemiseksi tarvitaan vain uusi hallitus, joka ei ole kansainvälisen rahoituskartellin talutusnuorassa ja on samalla riittävän älykäs ymmärtämään lakimuutoksen välttämättömyyden.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Itseasiassa USAssa monet yritykset kuten GM luotottavat. Ne valmistaa autoja kyllä mutta suurin osa GM:n tuotosta tulee autoluotoista.
Ja tästä -luotoista- oli myös kyse silloin kun valtio teki GM:lle auto-bail-outit :D

Kalevala (nimimerkki)

Tämä on joku typerä rahaliittopeli jossa on voittajat ja häviäjät. Suomi-Irlanti -1-1.

Laitetaan rahasampo painamaan rahaa.

Vieras (nimimerkki)

Irlanti-Suomi 2-0
Pankit-Suomi 5-0

Vieras (nimimerkki)

Eikös meidänkin kannattaisi tehdä toi ja mahdollisimman pian. Tai jos tosta tulee yleisempikin tapa, rahan arvo pienenee ja velkammekin on pian suhteessa paljon pienempi. Toisaalta myös korot taitaa nousta joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Lalli Laaksonen

Mitäs ihmettä tuo on. Maailmalla on tälläkin hetkellä rahoitusohjelmia valtioille, joilla ne voivat saada tyhjästä kymmeniä miljardeja euroja. Niitä on tarjottu myös Liikakäteisille.
Ei tarvitse edes painokoneita. 50 euron printteri ja mustepatruuna riittävät.

http://activerain.com/blogsview/799152/the-soverei...

Vieras (nimimerkki)

Eihän tuo poikkea millään tavalla liikepankkien toimista, vai vieläkö joku kuvittelee että liikepankit lainaavat omiaan tai tallettajien rahoja.
SUOMEN VALTION VELKA ON KOKONAAN LUOTU TYHJÄSTÄ, AIVAN KUTEN IRLANTI TOIMII NYT.

VieraSareiv (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Huumoria Kaninkolosta

"Voi tätä ironiaa!

Irlannin valtio joutuu lainamaan rahaa tukeakseen pankkeja.

Samaan aikaan heidän oma keskuspankkinsa tulostaa tyhjästä miljardeja ja tunkee ne pankkien taskuun.

Aivan loistavaa! "
http://ebolakani.blogspot.com/

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Moraalittomuus ja tietämättömyys kukoistaa. Rahan tyhjästä luominen ja liikkeelle lasku on suoraan inflaatioon johtavaa toimintaa, eikä edusta minkään sortin luottamuksellisuutta. Talousromahdus sillä nopeutuu eikä suinkaan esty, kuten kuvitellaan. Tuolla menetelmellä USA on vuosikymmenet maksattanut velkansa muilla mailla, mutta nykyajan blobalisoituneessa maailmassa se keino ei enää päde.

Tilanteen tervehdyttäminen edellyttää jyrkkiä toimia. Irlannilta on peruttava kaikki sille jo luvattu apu ja vaadittava aitoa budjettikuria. Se on valtiona syyllistynyt, jos uutinen pitää paikkansa yksinkertaisesti rahan väärennökseen.

Sen tässä luulisi kuitenkin selviävän, mikä on nykyajan todellinen luokkako. Se on velalliset ja lainaajat ja varsinkin ne, jotka pelaavat toisten rahoila ja ise luomillaan katteettomilla velkasitoumuksilla. Siitä on tehtävä loppu ennen kuin talous romahtaa, kun lopullista maksajaa ei löydy mistään. Arvoton on arvotonta, vaikka sillä voi hetken huijata.

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

Et Viljo voi olla tosissasi. Näytät nielleen kaiken pankkilobbareiden propagandan.

UusiMarkka (1:1 suhteessa euroon) (nimimerkki)

"Rahan tyhjästä luominen ja liikkeelle lasku on suoraan inflaatioon johtavaa toimintaa"

EKP ja pankit ovat tehneet sitä koko ajan. EKP ja liikepankit kyllä devalvoivat toiminnallaan euroa tasaisen tappavalla t ahdilla (joka verhoutuu sopivasti, koska dollari devalvoituu hieman nopeammin).

Rahan tyhjästä luominen ja liikkeelle lasku ei itseisarvoisesti alenna rahan arvoa, kun uutta rahaa luodaan suhteessa tuotannon kasvuun. Ja näin pitäisi toimia. Toimijana pitäisi olla valtio, ja yksinoikeudella. Ehdottoman tärkeätä.

EKP luo uutta rahaa tyhjästä 4% varantovaatimuksellaan ja liikepankit multiplikoivat EKP:ltä saamansa injektiot 2% varantovaatimuksella, eli 50-kertaistaen. Se on kaikki täysin uutta rahaa kiertoon! Ja sitä tulee jatkuvalla syötöllä luottoina markkinoille, kun luoton vastaanottaneelta tililtä aletaan tehdä ostoja normaaleista rautakaupoista jne. Yhtään uutta seteliä ei tarvitse edes painaa.

Nordean tase kolminkertaistui vuodessa 150 miljardiin.

Tässä Irlannin kohdalla hälistään nyt lähinnä tyhjästä ja vielä Talousdemokraattien tiedottajan toimesta! Omituista.

Jos kerran liikepankeilla on oikeus monistaa rahaa, niin miksi sitten ei valtion omistamalla pankilla (jota Irlannin keskuspankki ei edes ole). Mutta kohu tuntuu johtuvan siitä, ettei monistaja ollut perinteinen mafioosoliikepankki. (todellakin hiukan omituista talousdemokraatteja muka edustavalta mieheltä)

Siirtämällä tuo rahan monistukseen perustuva luototusliiketoimi valtion yksinoikeudeksi, inflaatio pienenee merkittävästi nykyisestä ja verotustarve kutistuu noin kymmenykseen, eli noin 5% kokonaisveoasteeksi.

Vieras (nimimerkki)

Tjaa.. itse ymmärsin tuon Talousdemokraattien tiedottajan kirjoituksen sarkastiseksi. Olinko väärässä?

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Olen täysin samaa mieltä oikeastaan kaikesta mitä sanot, ja pointtina ei todellakaan ole kauhistella sitä, että rahaa on luotu tyhjästä tai valtion toimesta. Tarkoitus on vaan tuoda esiin kuinka hullu tällainen rahaliitto on, jossa tuntuu olevan aika eri mailla aika eri säännöt. Suomessa ja muuallahan pankkeja pääomitettiin niin, että valtiot ottivat velkaa, jonka vuoksi näiden maiden kansalaisten pitää nyt sitten kurjistua.

UusiMarkka (1:1 suhteella euroon) (nimimerkki)

Ville Iivarinen, pointtisi ymmärretty.

Kiitos tarkennuksesta.

Tuomas Taivasaho

Raha luodaan tyhjästä koska tyhjyyteen se katoaa aina kun velkaa pois maksetaan. Kai sinä siitäkin puolesta olet tietoinen. Velkojen pois maksaminen johtaa deflaatioon.

Oleellista inflaation ja deflaation välttämiseksi on hallita rahan määrää markkinoilla. Nyt rahan luontioikeus on vain pankeilla ja valtiot velkaannutetaan rahan luomiseksi. Tästä seuraa veronmaksajien velkaorjuus. Yhtä hyvin tämä rahan luontioikeus voisi olla osa valtion toimintaa, jolloin velkaorjuutta ei syntyisi. Luonnollisesti sillä jolla on oikeus rahaa luoda, pitää olla velvollisuus sitä markkinoilta myös poistaa, eikä lapioida veronalennusten muodossa vaalikentille.

UusiMarkka 1:1 (suhteella euroon) (nimimerkki)

Juuri näin!

Kiitos, Tuomas.

Vieras (nimimerkki)

Kun olin töissä venäjällä 90-luvun alkupuolella, niin eräs kaukaasialainen tuttavani kertoi, että setseeneillä on italiasta kunnon dollarin painokone, että ne käy kaikkialla.

Eiköhän seteleitä ole painettu vähän ylimääräisiä iän sivu.

TheodorGabriel (nimimerkki)

Ööö, mitä tästä sitten seuraa jos tästä tulee tapa laajemmaltikin?

Hyvää:

+ Euron arvo heikkenee suhteessa muihin valuuttoihin. Euromaiden kilpailukyky pysyy "ok-tasolla" ja vienti vetää?

+ Asuntolainat sulavat rahan arvon heikentyessä?

Huonoa:

- Raaka-aineiden kallistuminen euron heikkenemisen myötä siirtyy viiveellä tuotteisiin josta rokottavat kuluttajan kukkaroa entistä rankemmin. Kulutus vähenee. Kuitenkin ruispalapussin hinta karkaa vitoseen, näitä on pakko kuluttaa toisin kuin pleikkareita.

- Jos palkat / tuet eivät seuraa rahanarvon inflatoitumista niin ei kiva ollenkaan. Lamaa siihen päälle niin ollaan stagflaatiossa?

-Korot pompsahtavat tällaisista rahanpainokarkeloista?

Siis voisiko joku selittää mitä tästä voi seurata konkreettisesti??

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Kyseessä on nk. Setelirahoitus. Tätä mm. USA tekee jatkuvasti vuoden 2009 jälkeen. Pidemmän päälle tällä on vain ja ainoastaan yksi seuraus: Hyperinflaatio ja vakavat ajat.
EU on täydellinen järjettömyys!

Vieras (nimimerkki)

Kyllä Setelirahoitus Velkarahoituksen voittaa.

Sareiv (nimimerkki)

EKP ja liikepankit "setelirahoittavat" tai "bittirahoittavat" koko ajan. 40 miljoonasta EKP monistaa miljardin, josta liikepankit monistavat 50 miljardia.

Tässä taitaakin olla hälyttävintä se, että Irlannissa tuo tapahtui "omin päin", kuten otsikko sanoo - siis kysymättä kartellimafialta lupaa.

Olemmehan kansakunta, jonka opetussuunnitelmaan (unesco) on kuulunut 50-luvulta lähtien ainakin yksi oppitunti, jossa opettaja annetun roolin mukaan kauhistelee erään Adolfin OMAA rahan liikkeelle laskua. Sehän on "KAUHEATA".

Mika Kuusela

Suomi ei koskaan uskaltais tehdä samaa, koska meidän päättäjät on paskahousuja ja ryömivät EU-miesten edessä. Pitäisi kyllä tehdä.

UusiMarkka (nimimerkki)

Ennen kaikkea pitäisi maksaa eurovelat pois pikavauhtia ja jättää verokertymästä 10 miljardin varanto (sen verran EKP:lläkin on) ja aloittaa markan liikkeelle laskeminen kiertoon.

EMU on uppoava laiva, josta poistumisella alkaa nyt olla jo kova kiire.

J. Gagarin

Minkäs takia eurovelat pitäisi maksaa pois, jos kerta hyperinflaatiota odotellaan? Sen jälkeenhän sinä pystyt maksaman kuukausipalkastasi Suomen valtion eurovelat.

VieraSareiv (nimimerkki)

"Minkäs takia eurovelat pitäisi maksaa pois, jos kerta hyperinflaatiota odotellaan? "

Sen takia, että korot voivat tehdä vielä mitä vain.

Siis ensitilassa eurovelat pois, joka alkemiarahalla (valtion omistama pankki luo rahasumman pankkialkemialla) tai sitten ihan verokertymästä tulleella työrahalla.

Suomi on kykenevä molempaan malliin.

Suomen valtiojohto on se este, joka pitäisi saada tieltä pois. He toimivat kansainvälisen rahoituskartellin pussiin. Ikävää sanoa näin, mutta se näyttää olevan totuus. Kaikki heidän toiminnassaan kertoo siitä.

Vieras (nimimerkki)

Olen täysin samaa mieltä nykyisistä ja edeltäneistä päättäjistä.
Tehdään näennäisiä päätöksiä jotka eivät johda oikeasti ongelmien poistamiseen ja kestävään kehitykseen.

Nyt ovat ajaneet jo vientiyritykset pois maasta, jotka toivat tervettä ulkomaista valuuttaa jolla maksaa velat.. Vaan eipä ole enään vientituloja niin paljon jolla maksaa.

Tästä seuraa, että Suomen on PAKKO generoida rahaa sisäisesti, ja se onnistuu vain painamalla rahaa kuten Irlanti. Ja se johtaa tulevaisuudessa suurempiin ongelmiin.

Eli päättäjät ovat ajaneet Suomen todelliseen ahdinkoon, josta ei todellakaan olen mitää helppoa ulospääsyä!

Vieras (nimimerkki)

Olen täysin samaa mieltä nykyisistä ja edeltäneistä päättäjistä.
Tehdään näennäisiä päätöksiä jotka eivät johda oikeasti ongelmien poistamiseen ja kestävään kehitykseen.

Nyt ovat ajaneet jo vientiyritykset pois maasta, jotka toivat tervettä ulkomaista valuuttaa jolla maksaa velat.. Vaan eipä ole enään vientituloja niin paljon jolla maksaa.

Tästä seuraa, että Suomen on PAKKO generoida rahaa sisäisesti, ja se onnistuu vain painamalla rahaa kuten Irlanti. Ja se johtaa tulevaisuudessa suurempiin ongelmiin.

Eli päättäjät ovat ajaneet Suomen todelliseen ahdinkoon, josta ei todellakaan ole mitää helppoa ulospääsyä!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Harmillista ja samalla täysin totta, vielä kun ymmärretään että ne todelliset päättäjät eivät ole poliitikkojamme vaan joitakin muita sanoisinko maailman parhaita asiantuntijoita kuten ministeri Katainen on meille todennut. Myös tämän päivän Hesarissa hän oli pitkästä aikaa rehellinen ja kertoi totuuden nykyisestä päätöksentekojärjestelmästämme.

"Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) myöntää, että pikavauhdilla tehtyihin suuriin EU-päätöksiin liittyy Suomessa yksi suuri ongelma.

"Julkinen keskustelu puuttuu", Katainen sanoi Brysselissä tiistaina.

Etenkin talousasioihin liittyvät päätökset valmistellaan ja tehdään yleensä hyvin pienessä piirissä. Veronmaksajilla ei ole mahdollista tietää, mitä asioita matkan varrella otetaan huomioon. "

ja varmasti Jyrki tarkoitti, että hänellä ei ole pääsyä näihin piireihin, vaikka me ytimessä ollaan...miksi muuten olisi tästä valittanut...

Vieras (nimimerkki)

Jos valtiot tai kunnat painavat omat rahansa, niin lainatusta rahasta maksettu korko hyödyttää kansaa. Nythän rahan luo yksityiset liikepankit jossa hyöty valuu ulkomaille.

J. Gagarin

Stelirahoitusta on harjoitettu maailman sivu, eikä se suinkaan aina johda hyperinflaatioon. Oikein hoidettuna se ei välttämättä johda minkäänlaiseen inflaatioon, vaan on vain tekninen tapa toteuttaa rahoitus.

Irlannin Keskuspankki on saanut luvan Euroopan Keskuspankilta rahoittaa talouttaan tietyissä raameissa omalla setelipainolla, mikä niin muodoin pienentää lainanantoa Euroopan Keskuspankin taholta. Jos tuota setelirahoitusta ei Irlannissa olisi tehty, se olisi tehty Frankfurtissa.

Vieras (nimimerkki)

Uusipaavalniemen ehdotus ei kelvannut Suomessa, Irlannissa Kyllä.

Petri Muinonen

Tarkoittaakohan tämä vieläpä sitä, että liikepankit eivät maksa tästä 51 miljardiin potista korkoakaan, jos Irlannin keskuspankkikaan ei joudu sitä (omista) euroistaan maksamaan EKP:lle???

Nyt on kyllä euroalueen mailla valuuttamekanismi tosi hyvin hanskassa ja hanskat vielä varmemmin hukassa!

Alkaa oikeasti näyttää siltä, että Ruotsin kanssa yhteiseen kruunuun siirtyminen voisi olla se ratkaisu, jolla joten kuten pelastutaan uppoavasta laivasta.

Vieras (nimimerkki)

Totta kai maksavat korkoa, korkotulot menevät vain tässä tapauksessa kansan hyväksi. Voivat rakentaa esim: uuden kirjaston kansalistensa iloksi.

J. Gagarin

Koska Irlanti joutuu ottamaan velkaa vastaavalla summalla vähemmän, se tarkoittaa myös Suomen takuuvastuuksien potentiaalista pienenemistä.

Vieras (nimimerkki)

Niinkö luulet?

Tuomas Taivasaho

Kerropa Gagarin miksi Suomen valtion pitää velkaantua 10 mrd euroa/vuodessa. Painetaan mekin rahaa, "koska Suomi joutuu ottamaan velkaa vastaavalla summalla vähemmän, se tarkoittaa myös kansan takuuvastuuksien potentiaalista pienenemistä."

kansalainen (nimimerkki)

Euroopan on luotava rahaa tyhjästä pitääkseen kilpailukyvyn tasoissa usan kanssa, joka maksaa kaikki laskunsa kirjapainossa painetuilla taaloilla.

Taaloja ja euroja painetaan jotta voidaan ostaa kiinalaisilta tavaroita, koska kiinalaiset tekee nykyuisin kaikki tavarat.

Rahoilla kiinalaiset sitten tulee ostamaan jäljellä olevat luonnonvarat, mutta tulevat pettymään, sillä seuraavaksi lisäämme nollia seteleihin, eikä vanhojen seteleitten nollat enää riitä kuin yhteen postikorttiin.

Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

"Koska Irlanti joutuu ottamaan velkaa vastaavalla summalla vähemmän, se tarkoittaa myös Suomen takuuvastuuksien potentiaalista pienenemistä."

Tässäpä oli taas oiva pläjäys "J. Gagarin" soljuvasta ruotsalaisesta logiigasta!

Suomenruotsalaisilla on aina jotenkin niin helpot ja yksinkertaiset vastaukset kaikkeen mikä on muiden mielestä ihan hullua ja järjetöntä. Toisaalta, järjestä viis kunhan suomenruotsalainen on onnellinen.

AntiDis (nimimerkki)

Käsittääkseni Suomen markatkin ovat olleet valmiina kriisikäyttöön painettuna koko eurohistoriamme ajan.

Ei oman markan käyttöönotto esim rinnakkaisvaluutaksi tarvittaessa kauan kestä.

Mark (nimimerkki)

Olette totaalisen pihalla.

Tässä Irlanti on taipunut Euromaiden painostukseen siitä, että Irlantilaiset eivät otakkaan lainaa EKPn kautta (mm. Suomen takauksin), vaan ihan itse, suoraan Irlannin keskuspankista. Tässä siis on siirretty vastuu ko. lainasta suoraan Irlantilaisille veronaksajille, eikä esim. suomalaisille. Tämän EKP on siis saanut sovittua Irlannin kanssa jo lokakuussa.

Tuossa talousdemorkatian hölynpölyssä ei ole muuta järkeä kuin se, että velan määrä Irlantilaisilla veronmaksajille lisääntyy, mikä on huolestuttavaa.

Tästä "rahan luomisesta tyhjästä" on tehty jonkinmoinen skandaali, vaikka noin on tehty iät ajat. Keskuspankit valvovat ja säätelevät rahan määrää, ihan tapreiden mukaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mutta eivätkö ne 51 miljardia painotuoretta euroa väistämättä kiihdytä inflaatiota? Ja jos vastaus on myönteinen, kunnioittaako inflaatio rahaliiton olosuhteissa valtioiden rajoja?

Ville Halonen (nimimerkki)

Ei niitä nyt herran jumala ole painettu - luuletko että pankeilla on holveissaan käteistä jokaista asuntolainaa varten esimerkiksi? Näinhän ei missään tapauksessa ole, vaan aina kun joku nykäisee itselleen asuntolainan, ne lainaeurot nykäistään suurimmaksi osaksi tyhjästä. Tässä ei ole mitään uutta.

Mark (nimimerkki)

EKP siis määrää ja valvoo rahan määrää markkinoilla. Sinänsä "liian suuri" rahanmäärä aiheuttaa kiihtyvää inflaatiota, miim USAssa kuin eurolandiassakin. Tämä meneillään oleva velkakriisi aheuttaa hieman lisää inflaatiota, kuten muistaakseni EKP ilmoittelikin jo.

Se on tässä asiassa äärimmäisen tärkeää ja olennaista, kuka nuo velat maksaa pois (maksaa pois ja lyhentää) tulevaisuudessa: Tämä on poliittinen valintakysymys. Suomessa(kokoomus) ja USAssa on tähän asti nähty konservatiivien 100-0 voitto asiassa, että ne köyhät ja pienituloiset sen maksavat, joilla ei ole ollut osaa eikä arpaa velkakuplan luomisessa (eli leikkaukset, varsinkin sosiaaliturvaan). Rikkaat, pankkiirit, Wall Street ja London City vain rikastuvat - ja kansa maksaa. Rikkaiden verotuksen lieventäminen *on jatkunut senkin jälkeen, kun he loivat finanssikriisin*, mIkä on suoraan sanoen ennenkuulumattoman törkeää.

Tässä on oikeudenmukaisuus kaukana.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suurkiitos Villelle viime hetken tiedosta, ettei asuntolainoja käsitellä seteleinä eikä varsinkaan euron lantteina. Olin nimittäin jo tilaamassa kaveria pakettiautoineen avuksi huomiselle pankkikäynnilleni.

Markin tietoisku puolestaan oli kuin poliittinen puhe, jonka sanomaa perinteinen vasemmisto (mahdollisesti) tulee vaalikampanjassaan toistamaan. Minä, sosialidemokraatti, voin täydentää sitä vain aamenella.

Lainaansa lyhentävä palkansaaja ei pane pahakseen inflaatiota, ainakaan jos se pysyttelee jossain 5...8 prosentin vuositahdissa. Jos rahallisia säästöjä ei ole, ei niitä mikään nakerrakaan. Hintojen nousu aiheuttaa aina teatraalista murehtimista, mutta lainanhoito käy yhä edullisemmaksi. En tosin tiedä, kykeneekö mikään hallitus tasapainottelemaan mainitsemassani inflaatiohaarukassa, vai lähtisikö homma ns. lapasesta.

Mark (nimimerkki)

Voihan Tuomo Kokko keskittyä asian sijaan leimoijen jakamiseen. Koskaan en muuten ole vasemmistoa äänestänyt.

Olen kansantalouden laajat opinnot suorittanut KTM, ja seuraan tarkkaan tätä maailman velkakriisiä, mm. Paul Krugman artikkeleita aiheesta New York Times ssä - ja väitellyt hänen kanssaan ko. sivuilla.

Krugman on muuten myös täsmälleen tuota mieltä, minkä ilmaisin.

Kekustelen mieluummin asiasta kuin siitä mitä leimoja kenellekkin laitetaan.

Mark (nimimerkki)

Voihan Tuomo Kokko keskittyä asian sijaan leimoijen jakamiseen. Koskaan en muuten ole vasemmistoa äänestänyt.

Olen kansantalouden laajat opinnot suorittanut KTM, ja seuraan tarkkaan tätä maailman velkakriisiä, mm. Paul Krugman artikkeleita aiheesta New York Times ssä - ja väitellyt hänen kanssaan ko. sivuilla.

Krugman on muuten myös täsmälleen tuota mieltä, minkä ilmaisin.

Kekustelen mieluummin asiasta kuin siitä mitä leimoja kenellekkin laitetaan.

VieraSareiv (nimimerkki)

MArk: "Tuossa talousdemorkatian hölynpölyssä ei ole muuta järkeä kuin se, että velan määrä Irlantilaisilla veronmaksajille lisääntyy, mikä on huolestuttavaa."

Miksi se sitten on hölynpölyä?

Sehän on koko asian pointti: Jos Irlannin Keskuspankki (yksityinen liikelaitos) painaa rahaa ja lainaa sen Irlannille korolla, irlantilaiset maksavat lisää veroja.

Mutta jos VALTION YKSIN OMISTAMA PANKKI luo yksinoikeudella rahaa luottoina kiertoon, valtio ei maksa korkoja kenellekään, vaan valtio SAA ULTRAMASIIVISET korkotulot, joilla se rahoittaa toimintansa (sen sijaan, että ryöstää veronmaksajan vuodesta toiseen).

Mark (nimimerkki)

Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi että irlannin keskuspankki olisi yksityinen liikelaitos? Kyllä se on hallituksen pankki - ei se sen enempää voisi "valtion pankki" olla.

Nähdäkseni "talousselityksessäsi" ei ole päätä eikä häntää. Sulla menee asiat sekaisin.

Vieras (nimimerkki)

"Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi että irlannin keskuspankki olisi yksityinen liikelaitos?"

Höpö höpö

Vieras (nimimerkki)

"Kyllä se on hallituksen pankki - ei se sen enempää voisi "valtion pankki" olla."

Höpö höpö!

Se on yksityinen liikelaitos naamioituna valtion laitokseksi niin kuin on Federal Reserve tai EKP.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuolla olisi saanut tuhannen euron perustulon jokaiselle suomen kansalaiselle vuodeksi.

Vaihtoehtoisesti sillä olisi kuitannut Suomen valtion budjetin, tai sitten sosiaalimenot kokonaisuudessaan.

Pankkien tukemista vastustan, mutta järkevämpiin tarkoituksiin voisi kyllä painaa edes muutaman kymmenen miljardia. Täälläkin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rahan painaminen on nykypäivänä lähes ilmaista hupia ; )

Vieras (nimimerkki)

Ilmaista ja tuottoisaa pankeille, muttei suinkaan veronmaksajille, jotka tämänkin kriisin seurauksena joutuvat samalla kertaa sekä kiristämään verotusta että leikkamaan valtion menoja.
Kaikki vain, koska tyhminä lainaamme ja maksamme takaisin rahaa, jota pankeilla ei edes koskaan ollut.

Jarkko Pesonen (nimimerkki)

Varallisuutta ei voi painaa. 10 miljardin painaminen on täysin sama asia, kuin kymmenen miljardin ottaminen tasaverona kaikesta ihmisten omistamasta omaisuudesta.

Karrikoidusti: Jos meillä on rahaa 10 yksikköä ja sitä painetaan 1 yksikkö lisää, tarkoittaa se rahayksikön alkuperäisen arvon elenemista kymmenyksellä. Varallisuus ei lisääntynyt yhtään.

Vieras (nimimerkki)

"Varallisuutta ei voi painaa."

Vaan silti pankit tekevät sitä jatkuvasti.

Vieras (nimimerkki)

Tasapuolisuuden vuoksi pitäisi tietysti muidenkin euromaiden painaa samassa suhteessa euroja lisää itselleen.

Ja jotta kansalaiset eivät jäisi asiasta kärsimään niin nuo lisäeurot jaettaisiin tasan kansalaisten kesken. Tämä siis tietysti korvaamaan inflaatiosta aiheutuvat kulut.

Vieras (nimimerkki)

Nimenomaan tuo on käsittääkseni Talousdemokratian suuntaista. En tosin voi puhua Talousdemokraattien suulla.

Olisi hyvästä sikäli, että se veisi arvoa yksityisten pankkien holtittomasti luomilta velkarahoilta.

Jani Laasonen

Tämä touhuhan karkaa jo ihan kokonaan hanskasta! :D Elelemme aika mielenkiintoisia aikoja!

Markku Tauriainen (nimimerkki)

Tervehdys Ville,

Voisitko kohteliaammin kertoa ja tarkentaa minulle missä kohtaa alkuperäistä Independent juttua kerrotaan 1) keskuspankin painaneen rahaa 2) luvatta omin päin mainitsemasi summan verran ja/tai 3) jakaneen vakuudettomia omia käteisvaroja pankeille?

Luin Independentin jutun (en ole natiivi). Lisäksi käännätin jutun, jotta pääsisin paremmin "kärryille" asiasta. Mutta en löydä mainitsemiasi "tituuksia", joten voisitko kertoa ja selventää miten Independentin juttu muuttuu referoimasi blogikirjoituksen väittämiin?

Kunnioittavasti,

Markku Tauriainen
puh 044-5522803

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Voin kohteliaammin kertoa, eli ensimmäiseen ja osittain toiseen kysymykseen vastaa artikkelin toinen kappale, eli rivit 4-6:
"The Irish Independent learnt last night that the Central Bank of Ireland is financing €51bn of an emergency loan programme by printing its own money."
Ja en mielestäni sanonut, että tämä olisi tehty luvattomasti, vaan päinvastoin, että EKP oli antanut hyväksyvän lausunnon. Taisin puhua rahan jakamisesta pankeille, mistä saa ehkä helposti väärän kuvan, kun kyse on siis lainojen myöntämisestä.

VieraSareiv (nimimerkki)

Irlannin keskuspankki ja EKP ovat samaa Bretton Woods -rahoituskartellimafiaa.

Irlantilaisen veronmaksajan kannalta Irlannin keskuspankin luoma "oma" raha on aivan yhtä tuhoisaa kuin EKP:n luoma raha.

VieraSareiv (nimimerkki)

And make no mistake about it: Suomen Pankki on aivan samojen käärmeiden pesä kuin on EKP ja Irlannin keskuspankki.

Suomen valtion oma valuutta edellyttää Suomen valtion täysin omistaman ja kontrolloiman uuden pankin perustamista.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Olipa nopea takinkääntö. Kirjoitat blogin, jossa selvästi vastustat Irlannin menettelyä ja nyt koko toiminnalla onkin EKP:n suostumus - siis ihan OK -toimintaa. Millä ihmeen perusteella?

Torsti Virtanen

The Irish Independent learnt last night that the Central Bank of Ireland is financing €51bn of an emergency loan programme by printing its own money.

Vieras (nimimerkki)

"emergency loan programme by printing its own money"

"its own.." Mutta ei Irlantilaisen veronmaksajan omaa.

Se on pankkikartellin rahaa, koska Irlannin keskuspankki on osa samaa kartellia kuin EKP.

Veronmaksaja tulee tämänkin tuntemaan kukkarossaan lisääntyvänä menona.

. suvituuli

Onpa mielenkiintoista, että tälläinen t e k n i n e n yksityiskohta herättää tämänkin keskusteluketjun määrän mielenkiintoa ja intohimoja.

Sillä tekniikasta, tai- niin kuin meidän keskuspankkien rahoitusjärjestelmää seuraavien piirissä on tapana todeta - kyse on putkimies-asiasta (eng. plumbing).

Kuten kirjoituksessakin todetaan, tämä toimenpide menee t ä y s i n sääntöjen puitteissa ilmoitusasiana EKPlle.

Ja se ei muuta EKPn hallitseman ns. Eurosyteemin kokonaisuutta sinne tai tänne!

Ps.

Keskustelun sisältö myös osoittaa valtaosan osanottajien lähes täydellisen ymmärtämättömyyden, mitä tulee keskustelunaiheen substanssiin.

Huvin vuoksi siteeraan esimerkiksi yhtä yllä löytyvää:

"Irlannin keskuspankki ja EKP ovat samaa Bretton Woods -rahoituskartellimafiaa."

Bretton Woods - valuuttakurssijärjestelmä lopetettiin 1970-luvulla!

Vieras (nimimerkki)

"Bretton Woods - valuuttakurssijärjestelmä lopetettiin 1970-luvulla!"

Voisit tietenkin kertoa, millä se korvattiin. Ei maailmanlaajuinen rahapolitiikka toki loppunut dollarin irrottamiseen Nixonin päätöksellä kullasta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Lehtinen:

Voisitko kertoa, mitä kautta olet itse tutustunut raha- ja pankkijärjestelmäämme? Oletko ollut töissä alalla?

Mitä kirjoja tai artikkeleita suosittelisit luettavan, jotta pääsisi jyvälle asiasta?

P.S. Toivottavasti et pahastu sinuttelusta, mutta sinuttelu on täysin "netiketin" mukaista ja netiketistä poikkeaminen on vaivaannuttavaa.

Torsti Virtanen

Ei kun kato Lehtinen on niin korkeaalla korokkeella, ettei näe kuin alhaalla tyhmän väkijoukon jossain kaukana, joten ei sieltä edes huutamalla kykene selittämään.

Hyvin menee sääntöjen mukaan, mutta noi säännöt ny on mitä on...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Onko Lehtinen muuten valottanut taustojaan US:ssä? Minkä alan miehiä?

Vieras (nimimerkki)

"Bretton Woods - valuuttakurssijärjestelmä lopetettiin 1970-luvulla!"

Höpö höpö. Sillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä: Bretton Woods on nimitys rakennelmalle, jonka päällä istuu BIS.

Viisastelusi ei pelasta mitään..

Seuraavaksi varmaankin kerrot, että eurovaltiot omistavat EKP:n ja USA:n liitovaltio omistaa Federal Reserve Systemin.

Sinun kaltaiset viisastelijat ja ylimieliset öykkärit on jo opittu tuntemaan.

Vieras (nimimerkki)

j.l.(kts.prof.) suvituuli: "Bretton Woods - valuuttakurssijärjestelmä lopetettiin 1970-luvulla!"

Höpö höpö! Sillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä: Bretton Woods on nimitys rakennelmalle, jonka päällä istuu BIS.

Viisastelusi ei pelasta mitään.. Yleisnimitys, niin kuin Hoover (pölynimurille).

Seuraavaksi, viisastelija, varmaankin kerrot, että eurovaltiot omistavat EKP:n ja USA:n liitovaltio omistaa Federal Reserve Systemin.

Sinun kaltaiset viisastelijat ja ylimieliset öykkärit on jo opittu tuntemaan.

Vieras (nimimerkki)

Herätkää ja ymmärtäkää kuinka teitä on huijattu kehdosta hautaan!
Vähän piirrettyjä :)

Money As Debt II - Promises Unleashed 1/8 (Finnish subtitles - suomenkielinen tekstitys)
http://www.youtube.com/watch?v=3EqnHXQLUbc&feature...

Rotten Woods (nimimerkki)

Katsokaa, sanooko Rehn tänään mitään Irlannista.

Jalkapallosta varmaankin puhutaan. Ehkä myös Olli Rehnin harrastuksesta, antikvaarien ja kirjakauppojen tarjonnasta, kenties oluesta.

Ja, osaako toimittaja edes kysyä rahan painannasta?

A-plus 19.1.2011

TV1 21:40 - 22:00

Haastattelussa talouskomissaari Olli Rehn.

Napalteri (nimimerkki)

Irlannin kriisistä syytetään vapaata markkinataloutta, vaikka rahan painaminen tyhjästä on juuri se valtion luoma syy taloussuhdanteisiin. Irlanti on aivan klassinen esimerkki Austrian Business Cyclesta.

Vieras (nimimerkki)

Jokainen asioista kiinnostunut osaa varmaan googlata yksinkertaisen sanan "talousdemokratia"

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Aiheen kannalta tärkeä kysymys:

Mikä on englanninkielen vastine sanalle "talousdemokratia"? Onko se greenback system?

Onko talousdemokratia edes sanana miellekäs suhteutettuna sen merkitykseen? Talousdemokratiasta tulee mieleen, että koko talous olisi demokraattisesti hallinnoitua, vaikka kysymys on ainoastaan valuutasta. Vähän tulee SKDL mieleen siitä. Kuka termin on lanseerannut?

Olisiko osuvampi termi esim. monetaarinen demokratia tai monetaaridemokratia?

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

Vastaus on "economic democracy" ..tietysti. Ei kai se niin vaikeata voi olla..vai oliko koko kysymyksen esittämisen tarkoitus kenties vain tekosyy samalla suoltaa epämääräisiä negatiisiä mielleyhtymiä?

Jos googlaat löydät CH Douglasin kirjan vuodesta 1918 tai 1919. Näitä asioita on siis pohdiskeltu jo silloin.

Douglasin ratkaisu valtioiden velkaantumiseen ja kasvavaan työttömyyteen oli vastikkeeton perustulo (national dividend) ..sekä tukijaisia kotimaan teollisuudelle (compensated price)..sekä tietysti valtion demokraattisen vallan alla toimiva rahakoneisto yksityisen pankkien korkoriistokoneiston sijaan.

Torsti Virtanen

joku asioista perillä oleva voisi tuonne suomenkieliseen Wikipediaan luoda sivun "talousdemokratia"

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Lars:

Ei ollut tarkoitus suoltaa negatiivisia mielleyhtymiä. Olen ihan talousdemokratian puolella, mutta ihmettelen vain, etten ole törmännyt käsitteen englanninkieliseen nimeen. Oletko sinä ja siis Suomi käsitteen uranuurtajia?

Englanninkielinen Wikipedia-artikkeli "Economic democracy sanoo mm. seuraavaa:

Economic democracy
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Economic democracy is a socioeconomic philosophy that suggests an expansion of decision-making power from a small minority of corporate shareholders (owners) to a larger majority of public stakeholders(nonowners). While there is no single definition or approach, all theories and real-world examples of economic democracy are based on the assumption that capitalist property relations deny wage and salary workers and communities a democratic say in economic decisions, and systemically give private profit precedence over general well being.

As either a component of larger socioeconomic ideologies or as a stand-alone theory, economic democracy promotes universal access to "common resources" that are typically privatized by corporate capitalism or centralized by state socialism. Assuming full political rights cannot be won without full economic rights,[1] economic democracy suggests alternative models and reform agendas for solving problems of economic instability and deficiency of effective demand. As an alternative model, both market and non-market theories of economic democracy have been proposed. As a reform agenda, supporting theories and real-world examples include democratic cooperatives, fair trade, social credit, and the regionalization of food production and currency.

Eli tässä artikkelissa puhutaan myös tuotantovälineiden demokraattisesta omistuksesta, eikä niinkään painoteta rahajärjestelmää. Valuutan osalta puhutaan lähinnä alueellisista valuutoista.

En siis kritisoi ideaa tai käsitettä, mutta mietin vain sanan alkuperää.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Talousdemokratia-sanan esikuva englannin kielessä on ehkä osuvammin Social Credit. Tätä termiähän Douglas itse käytti. Talousdemokratiasta on kuulemma vasemmistossa puhuttu jo pitkään, mutta jos sitä googlaa, niin kyllä sillä tänä päivänä tarkoitetaan juuri näitä ideoita, mitkä Lars on tuonut Suomeen ja näin nimennyt.

Vieras LO (nimimerkki)

..paitsi että social credit on "yhteiskunnallinen luototus"..eli keino jolla saavutetaan talousdemokratia Suomeen

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Inflaatio on tehokkaampi valtion menojen hillitsijä kuin valtion velkaantuminen.

Valtion velkaantuminen ei tunnu kansan nahoissa, jolloin kansaa ei kiinnosta. Sen sijaan, jos inflaatio lähtee laukkaamaan, nousee kansa barrikadeille ja tilalle tulee hallitus, joka saa inflaation (valtion menot) aisoihin.

Talousdemokratia olisi näin ollen erinomainen rahajärjestelmä nimenomaan valtion menojen tasapainottamiseen. Hallituksen epäsuosion ja inflaation välillä on vahva korrelaatio, kuten Tunisian kohdalla näimme.

Riikka Söyring (nimimerkki)

Olen juuri kääntämässä artikkelia inflaatiosta, ja kirjoittaja sanoo mm. näin: Valtion kulujen leikkaukset eivät auta inflaation torjunnassa koska 30% leikkaus tuottaa noin 10% nimellisen lopputuloksen sillä kulut kasvavat 4 vuoden jaksolla noin 7-8% vuodessa (vapaa & lyhennelty käännös ulkomuistista).

Hän sanoo myös, että koska hallitukset joutuvat ottamaan lisää velkaa esim. 50% selvitäkseen laina- ym. menoistaan niin korkomenot kasvavat myös VÄHINTÄÄN tuon 50% > kierre.

Valtio hyötyy inflaatiosta mutta veronmaksaja ei koska valtio maksattaa kustannukset veronmaksajalla.

Vpete (nimimerkki)

Hmm.. siis kaikki rahahan tulee tyhjästä arvoa sillä on vasta siinä vaiheessa kuin joku ottaa velkaa ja ostaa jotain sillä rahalla. se aikoo tuo taho ikinä maksaa sitä velkaa on täysin sivuseikka raha on jo syntynyt.
Koko meidän talous pohjautuu vain illusioon.

Vieras6y7u 67i7i7 (nimimerkki)

Noh kuka hitto se omistaa itse "rahan", että on oikeus määrätä kuka saa painaa sitä ja kuka ei saa, on ihme lössiä jos ei tajunta pelaa miten teitä kustaan suoraan suuhun prkl.

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Jos haluat vastauksen tähän kysymykseen ja englannin kieli ei ole ongelma, niin kannattaa viettää muutama tunti Bill Stillin seurassa ja katsoa tämä loistava elokuva "Money Masters":
http://www.youtube.com/watch?v=JXt1cayx0hs
Tämä on aikamoinen tarina, kuinka ne nykyiset rahapainonpyörittäjät siihen asemaan pääsivät vuosisatojen mittaan, eikä tätä kerrota historiankirjoissa.

Espoo Calls (nimimerkki)

"Money Masters" tulisi näyttää peruskoulussa, perustietona rahajärjestelmän epäoikeudenmukaisuudesta.

Suomessa tulisi tehdä isoja muutoksia, tässä muutama nyt ensialkuun mikä tulee mieleen:

Rahan "ensi yön" oikeus valtiolle, pois yksityisiltä pankkiireilta.

Lääkeyhtiöiden lääkärien lobbaus tulisi kieltää.

Valtion tarjoama kouluruoka lapsille ainoastaan luomuna.

Ruokavalio suositukset OIKEASTI ihmiselle sopivaksi, EI MTK:n kannanottoja aiheeseen.

Valtio vastaa koulutuksesta, armeijasta, perusterveydenhuollosta ja infrastruktuurista. Kaikki muu tulisi karsia pois (yritystuet ym... politikointi).

Maahanmuuttoon totaali stoppi, Australian, Kanadan ja Sveitsin malli.

Muutos 2011 tapainen demokratia -malli, kansa äänestää kaikista tärkeistä asioista.

Vieras (nimimerkki)

Minä haluan rahapainoon töihin ja vara-avaimet painohuoneeseen ja pakettiauton..firman piikkiin..ilman valvontakameroita, kiitos.

Vieras (nimimerkki)

"Minä haluan rahapainoon töihin ja vara-avaimet painohuoneeseen ja pakettiauton..firman piikkiin..ilman valvontakameroita, kiitos."

Vaikka nykyään sitä rahaa luodaan lähinnä digitaalisesti. Ei konkreettisesti painamalla. Suurin osa rahasta nykyään onkin vain kirjanpitoa.

Vieras (nimimerkki)

76 000 000 000
ei ainakaan mulla toiminu vaikka painoinki entteriä. -tili on edelleen tyhjä.

sinkd. (nimimerkki)

Jes! Viimeinkin jotain järkeä tässä maailmassa :) Hyvä Irlanti

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Tämä oli tosi hyvä: "Asiantuntijan mukaan ilman hätäapupakettiin kuuluvaa erikoislupaa olisi ”täysin mahdotonta”, että euromaan kansallinen keskuspankki tekisi itselleen rahaa omin luvin. Jos tällaisesta paljastuksesta olisi kyse, olisivat maailman talouslehdet tarttuneet juttuun heti.."

Jos maailmassa tapahtuisi jotain tärkeää, niin kyllä media siitä meille kertoisi, ja kun ne ei kerta kerro niin ei sitä myöskään sitten tapahdu. Hyvä, että saatiin asiantuntijankin näkemys asiaan.

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

..miksiköhän tuon väitetyn asiantuntijan nimeä ei mainittu?

Rotten Woods & Glass Seagull (nimimerkki)

Lars Österman on olennaisen ytimessä.

Asiantuntija pelkää.

Hän on varmasti olemassa, ja hän pelkää tulla julkisuuteen sanomalla jotain ASIASTA, JOKA on JÄRJETTÖMÄN SUURI uutinen.

Kun asiantuntija pelkää sanoa nimeään, SE ON UUTINEN!

Käyttäjän rahanvalhe kuva
Ville Iivarinen

Nyt näkyy jo Telegraph kijoittavan asiasta, joten ehkä kohta tämä väitteeni kumonnut "asiantuntijakin" muuttaa lausuntoaan:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/82629...
"The actions of the Irish central bank are authorised by Frankfurt, but fall into a grey area of monetary policy since they appear to involve creation of money outside the normal control of the ECB's governing council.

The use of Ireland's emergency liquidity assistance programme (ELA) raises further questions since the quality of collateral is unacceptable for normal ECB operations."

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

http://www.thedailybell.com/1690/End-of-Euro-Irela...

Conclusion: The bell tolls. Ireland's "emergency" printing of euros is perhaps the first strike; we shall see if Europe listens.

Vieras9 (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Veronmaksajien perse on taas ruvella. Tavallisella säästäjällä on varmaan jotenkin loukattu ja raiskattu olo kun toisilla on oikeus tehdä moista vääryyttä..

http://www.denninger.net/images/bear_attack.jpg

Vieras (nimimerkki)

Periaatteen mies Helge Kaalikoski, 82, ei ole ikinä koskenut euroon. Eikä koske. http://ipu.fi/?p=1522

Vieras (nimimerkki)

Kudos Helge!

Arvostan!

Vierasvaikotuttus? (nimimerkki)

Hei kamoon, miettikääpäs sitä jos ei EU ois auttanu Irlantia niin sitten ne olis tosi isoissa vaikeuksissa! Ei semmonen tee hyvää tälle EU-systeemille että yks "lonkero" -maa on tuskissaan ja muut ne vaan viis veisaa..
Kyl jokaisen olion ja eläjän peruspiiriin kuuluu se, että itestä pietään huolta vaikka henki menis! Kattokaa vaikka wikipediasta.

-KXK

Espoo Calls (nimimerkki)

Rahajärjestelmämme on yhteiskuntamme ylivoimaisesti suurin vääryys. Kansa ja valtiot ostaa oman rahansa yksityisiltä pankkiireilta (sionisti), ja maksaa tästä kovan koron.

Sen sijaan että valtio hoitaisi rahan printtaamisen, pitäisi itsellään korkotulot ja laskisi HUOMATTAVASTI verotusta.

Sveitsin malli.

Vieras (nimimerkki)

En tiedä onko se ihan täysin Sveitsissä käytössä, mutta paljon enemmän kuin muualla.

Suomen otettua tuon mallin käyttöön, jossa liikepankit EIVÄT monista rahaa, ja valtio tekee niin, Suomesta tulee yhtä vauras ja ajan myötä vauraampi kuin Sveitsistä.

Vapaakin Suomesta voi tulla, kun poistutaan EU:sta nyt, eikä huomenna.

Demokraattinenkin Suomesta voi tulla, jos otamme Muutos2011:n tarjoaman sveitsiläistyyppisen suoran demokratian. (Onko vaihtoehtoja? duuh!)

Suomesta voisi tulla hyvä.

Mutta vastavoimat ovat kovat ja ne haluavat pitää suomikansan orjuutetussa tilassaan.

Vieras (nimimerkki)

Ulkolinja: Velkataakka

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto lupasivat auttaa kongolaiset pois köyhyydestä. Lopputulos: köyhyys lisääntyi.
http://areena.yle.fi/video/1626614

Vieras (nimimerkki)

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto lupasivat auttaa "kongolaiset pois köyhyydestä. Lopputulos: köyhyys lisääntyi."

Näin käy aina. Koko toiminta perustuu valheeseen ja se on luotu köyhdyttämään ja kurjistamaan.

Bonon tyyppiset hyväntahtoiset hölmöt ovat ne hyödyllisen idiootin arkkityypit, jotka uskovat näihin valehtelijoihin ja heidän "auttamishaluunsa". IMF on aina auttamassa. Ja Bono on aina 'pönötyskuvissa' näiden "auttajien" kanssa.

Pankkien työntekijöistä löytyy suurin määrä ihmisiä, jotka eivät ollenkaan ymmärrä kuinka järjestelmä toimii. Ja he tulevat myöskin viimeisenä sen toimintatavan ymmärtämään.

Vieras (nimimerkki)

Irlanninkin olisi ehdottomasti pitänyt kieltäytyä "avusta".

Mutta eihän kansalta kysytä. Päätökset näissä tekee paikalliset kataiset, joilla on kaikilla pankkiirien panta kaulassaan.

Visitor (nimimerkki)

Ei kai tuo enään ketään oikeasti yllätä...

"Kehitysmaat velkapakkopaidassa

Michel Chossudovsky

Köyhyyden globalisointi. Maailmanpankin ja IMF:n uudistusten vaikutuksia
2001

Hiljattain Suomessa vierailleen Ottawan yliopiston taloustieteen professori Michel Chossudovskyn mukaan globalisaatio etenee – hurskaista puheista huolimatta – läntisten teollisuusmaiden sanelupolitiikan tahdissa. Hänen tähtäimessään ovat erityisesti niin kutsutut Bretton Woods-instituutiot IMF ja maailmanpankki.

Chossudovskyn mielestä talousuudistuksissa on kyse pikemminkin kehitysmaiden kansantalouksien tuhoamisesta. Niiltä vaadittujen rakennesopeutusohjelmien ei ole edes tarkoitus luoda terveitä markkinatalouksia, vaan lännestä riippuvaisia, velkapakkopaitaisia yhteiskuntia."

http://yliopistolehti.helsinki.fi/2002_04/kulttuur...

Visitor (nimimerkki)

Erinomainen dokkari, on tullut kirjoitettua samasta jonkin verran näihin blogeihinkin.

Käyttäjän jyrisuominen kuva
Jyri Suominen

Tämä on sitä normaalia pyramidihuijauksen toimintaperiaatetta valtioiden välisellä sopimuksella.
Outoja asioita lukee laissamme luottolaitostoiminnasta ja sieltä esim. sähkörahayhteisö kohta.

Vieras (nimimerkki)

Mutta eikös Timo Soinin pitänyt olla väärässä ja Kataisen oikeassa euron suhteen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin kai, mutta miksei kummastakaan kuulu mitään?

Vieras (nimimerkki)

Well what do you know? Zeitgeist was right!

Vieras (nimimerkki)

Jyri Suominen: Pidätkö eläimistä?

Marko Sihvonen

Ei voi kuin onnellisena kiittää...ymmärrys lisääntyy :)

Vieras (nimimerkki)

Hätä keinot keksii – Irlanti painaa jo omia euroja
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/2...

Visitor (nimimerkki)

Tuossa vielä Usarin uutinen aiheesta useine kommentteineen ja kommenteissa olevine linkkeineen.

"Internetin blogeissa leviävä huhu Irlannin luvattomasti ”tyhjästä luomasta” 51 miljardista eurosta on väärinkäsitys, sanoo finanssi- ja pankkialan suomalainen asiantuntija Uudelle Suomelle.

Puheenvuoro-blogipalvelussakin puhuttanut huhu on lähtenyt liikkeelle Irlannin Independent-lehden lauantaisesta artikkelista."

http://www.uusisuomi.fi/raha/108422-51-miljardin-i...

Rotten Woods & Glass Seagull (nimimerkki)

Uusisuomessa julkaistiin juuri jatkoa eiliseen.
Puhuuko Tuomas Saarenheimo muunneetu totuutta sanoessaan, että "rahaa ei ole luotu tyhjästä"?

Saarenheimo:
"Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain."
http://www.uusisuomi.fi/raha/108446-villi-nettihuh...

"Villi nettihuhu Irlannista – Nyt puhuu Suomen Pankki Julkaistu: 14:04Päivitetty: 14:07 (3 kommenttia)

Irlannin keskuspankki ei ole harrastanut vilunkipeliä rahaa luodessaan, sanoo Suomen Pankki.

Irlannin keskuspankki ei ole harrastanut vilunkipeliä rahaa luodessaan, sanoo Suomen Pankki.
Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Tuomas Saarenheimo kertoo Uudelle Suomelle, että Irlannin keskuspankki on rahaa luodessaan toiminut sääntöjen mukaan ja yhteisymmärryksessä Euroopan keskuspankin kanssa.

- Vilunkipeliä tässä ei ole, Saarenheimo sanoo.

Irlantilaislehti Independentin juttu on herättänyt kohua internetin blogeissa sekä Suomessa että ulkomailla. Juttua on tulkittu niin, että Irlanti olisi ”luonut tyhjästä” luvattomasti 51 miljardia euroa.

Saarenheimo ei voi kommentoida Irlannin keskuspankin toimia yksityiskohtaisesti. Hän kuitenkin muistuttaa, että keskuspankkien tehtävä on luoda rahaa.

- EKP:n korkopäätökset saatetaan voimaan operaatioilla, joita voidaan kutsua rahan luomiseksi. Lisäksi kunkin kansallisen keskuspankin tehtävä on olla oman maansa rahoitusjärjestelmän vakauden takaaja ja viimesijainen luotonantaja, ja tämä tehtävä saattaa kriisioloissa edellyttää toimia, joiden seurauksena keskuspankkirahan määrä tilapäisesti kasvaa, Saarenheimo sanoo.

Saarenheimon mukaan kaikki kansallisten keskuspankkien rahan ”luominen” tapahtuu yhteisymmärryksessä Euroopan keskuspankin kanssa.

- Jos kansallinen keskuspankki harjoittaa vakauden takaamiseen tähtääviä likviditeettitoimia, se konsultoi asiassa EKP:n neuvostoa, joka siunaa toimet.
Se on normaalia toimintaa kriisiolosuhteissa. Täytyy myös muistaa, että kaikki keskuspankkien luotonanto tapahtuu vakuuksia vastaan.

Kyse ei siis ole Irlannin hätäapupaketin yksityiskohdista.

”Raha tulee aina jostain”

Saarenheimo toteaa, että rahaa ei ole luotu tyhjästä.

- Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain.

Saarenheimon mukaan kaikilla kansallisilla keskuspankeilla on taseissaan erä, joka kuvaa keskuspankin varallisuutta suhteessa muuhun Euroopan keskuspankkijärjestelmään. Lyhyellä tähtäimellä tämä erä tasapainottaa päivittäiset maksut.

Pidemmällä tähtäimellä kansallinen keskuspankki voi vähentää muille keskuspankeille kertynyttä velkaa esim. valtion tekemällä pääomituksella tai pienentämällä sijoituksiaan, esim. valuuttavarantoa, Saarenheimo kertoo.

Taloussanomat kuvaa Irlannin toimintaa omalaatuiseksi, vaikka se laillista onkin. Rahan luominen voi lehden mukaan kertoa siitä, että Irlanti on pankkeineen vielä pahemmassa pinteessä kuin tähän asti on pelätty."

Vieras (nimimerkki)

"Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain."

Näinhän se Osuuspankkikin teki, kun mulle asuntolainan myönsi. Ja sai lainansa takaisin ihan korkojen kera.

ffuuuu (nimimerkki)

Ei raha maailmasta lopu! Raha on roskaa, roska on paskaa, paska ei lopu koskaan! Eiks niin!

mikko1 (nimimerkki)

www.thezeitgeistmovement.com täällä on lisätietoa asiasta

Käyttäjän Talousdemokratia kuva
Lars Österman

http://www.youtube.com/watch?v=8a6NdwORK5g&feature...

Tässä videossa Max ja Stacy puhuvat mm Irlannin 51 miljardin tempusta

Espoo Calls (nimimerkki)

JFK puhe pankkiireista sensuroimattomana

http://www.youtube.com/watch?v=eLn7zbxyrPM&feature...

USA:n viimeinen todellinen presidentti.

Toimituksen poiminnat