Rahan ValhePuheenvuoroja maailman tärkeimmästä vaietusta asiasta
Ville Iivarinen
Helsinki
Olen Suomen Talousdemokratian tiedottaja ja innokas raha-aktivisti. Blogini tarkoitus on paljastaa nykyisen rahajärjestelmän vaietut epäkohdat ja tuoda esiin oikeudenmukaisia vaihtoehtoja.
Helsingin Sanomien tähtitoimittaja ja edesmenneen hyvin ansioituneen ”HS-natovastaava” |1 Olli Kivisen manttelinperijä Kari Huhta vääntää jo puolipakkomielteisesti vastakkainasettelua Venäjää – itäistä 1300 kilometrin naapuriamme vastaan – linkki koko kolumniin ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1477185593506 -
Satakunnan Kansan Tomi Lähdeniemen pääkirjoitus 11.10. heijastelee vahvasti Suomen turvallisuuspoliittista keskustelua:
"Puolustusvoimien entisen komentajan, kenraaliGustav Hägglundinluonnehdinta Suomen puolustuspoliittisesta asemasta on virkistävä poikkeus polarisoituneessa keskustelussa.
Julkista keskustelua seuratessa näyttää, että Suomella ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: Nato-jäsenyys tai nykyistä läheisemmät suhteet Venäjään eli myöntyväisyyspolitiikka."
Presidentti Martti Ahtisaari, entinen toimittaja Tapani Ruokanen ja ministeri Jaakko Iloniemi julkaisivat kirjan – ”Miten tästä eteenpäin?”, jossa yritetään lannistaa kansakuntamme suuren enemmistön natovastaisuutta. Kaikenmaailman dokumenttikirjoittaja Jukka Tarkka komppaa täysillä natouskovaisen kiihkolla |1 |2
(Ruotsissa media |1 ja tutkimukset yrittävät vahvasti kääntää kansakunnan päätä, joka sanoo – pysymme liittoutumattomina. Miksi? Siksi, että Ruotsi on harjoittanut Euroopan menestyksellisintä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa – eivät ole joutuneet sotimaan yli 200 vuoteen)
Kirjoitin toukokuussa blogissani ”Muutamia huomioita NATO-keskusteluun” siitä, miten turvallisuuspoliittisessa kirjoittelussa ja sosiaalisen median keskusteluissa leimataan rumasti tietynlaisen näkemyksen omaavia henkilöitä ”menneisyyden edustajiksi.” Kirjoitin tuolloin:
(Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi suomalaisten olevan ystäviä ja ystävät kutsutaan aina ruokapöytään – ilmaisten, että kyseessä on vain illallinen - televisiouutisoinnissa)
Suomi sai vapun aatonaattona pitkään odotetun, tuoreen selvityksen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. On ensinnäkin paikallaan alleviivata, mitä selvitys ei ole: Se ei ole kannanotto Suomen turvallisuuspoliittiseen linjaan. Selvitys ei rajaa vaihtoehtoja sen 3. luvussa esitettyihin täysjäsenyyden vaihtoehtoihin. Suomen ja Ruotsin käsi kädessä Naton ulkopuolelle jättäytyminen on yhä, kansalaismielipide huomioiden, se todennäköisin vaihtoehto. Tätä vaihtoehtoa ei selvitys ota huomioon, koska sen tehtävä oli selvittää mahdollisen jäsenyyden vaikutuksia.
Suomea on nyt natotettu lähes neljännesvuosisadan ajan. Lopputulos on se, että Natossa ollaan jo lähes yhtä kiinni kuin ovat sen varsinaiset jäsenmaat. Puuttuu enää vain se, että allekirjoitettaisiin varsinainen liittymissopimus. Sen ainoa este on Suomen kansa.
Suomalainen turvallisuuspoliittinen keskustelu on tänä päivänä jonkunlaista kilpailua siitä, kuka maalaa synkimmän uhkakuvan Venäjästä. Todellisuuskaan ei aina riitä, vaan joskus on turvauduttava fantasiaan. Erinäisten turpo-analyytikkojen kirjoittelu kestää huonosti kriittistä tarkastelua. Se muistuttaa lähinnä Petteri Sihvosen Urheilulehden aikaista jääkiekkoanalyysia, jossa kaikkea katsellaan vähintäänkin värillisillä laseilla.
Pakolaisten tulva Eurooppaan on saanut suomalaisen kansalaiskeskustelun pahasti rikki. Jo toinen kerta parin vuoden sisällä. Sosiaalisen median syövereissä sukellellessa eteen tulee toinen toistaan iljettävämpiä kommentteja, joista ei oikein enää voi päätellä mistä puhutaan. Tuskin ainakaan ihmisistä. Rasistinen retoriikka on lyönyt läpi lujaa, mutta myönnettäköön nyt, että ylilyönteihin on toki sorruttu myös toisella puolella aitaa.
Olen Suomen Talousdemokratian tiedottaja ja innokas raha-aktivisti. Blogini tarkoitus on paljastaa nykyisen rahajärjestelmän vaietut epäkohdat ja tuoda esiin oikeudenmukaisia vaihtoehtoja.