Rahan Valhe Puheenvuoroja maailman tärkeimmästä vaietusta asiasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtion menot

Nytkö eriarvoisuus poistuu?

Poliitikoille ”eriarvoisuus” on loppumaton innostuksen lähde: miten uutterasti he taistelevatkaan eriarvoisuuden kitkemiseksi ja tasa-arvon saavuttamiseksi. Avuksi kutsutaan jopa ”asiantuntijoita”, ja luvataan panna asioihin vauhtia. Kerrankin asioille tehdään jotain!

Toimeentulotukea kaikille

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan 1.12 julkaisema mietintö hallituksen vuosikertomuksesta vuodelta 2016 (Valtiontalouden tarkastusviraston erilliskertomus eduskunnalle valtion vuoden 2016 tilinpäätöksen ja hallituksen vuosikertomuksen tarkastuksesta: Valiokunnan mietintö TrVM 8 2017 vp) sisältää kaikenlaista, mutta mielenkiintoisin kohta käsittelee perustoimeentulotuen siirtoa kunnilta Kansaneläkelaitokselle. Valiokunnan arvio on hyvin tyrmäävä; siirto ei miltään osin onnistunut.

Kaksi kuvaa kurjistamispolitiikasta

Mitä leikkaukset ja kurjistaminen tarkoittavat? Eivätkö ne tarkoita sitä, että kotitalouksilta otetaan rahat ja heille tarkoitettuja julkisia palveluita vähennetään. Näinkö on tapahtunut vuoden 2008 jälkeen? Oheiset kuvat kertovat mielestäni paremmin kuin tuhat sanaa, mitä on tapahtunut. Kokonaistuotanto romahti 2009 finanssikriisin jälkeen (lähes 9 %) eikä ole ainakaan toistaiseksi oikein toipunut tällöin alkaneesta lamasta. Sen sijaan kulutus toipui. Sekä yksityinen että julkinen kulutus ovat jatkaneet kasvuaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä